MEMORIAL JOAQUIM XICOY
 
 
En el decurs d'un acte molt emotiu, celebrat a la seu del Col·legi d'Advocats de Barcelona, va tenir lloc, 16 de novembre, el MEMORIAL JOAQUIM XICOY 2009 amb el doble objectiu de recordar la figura de Joaquim Xicoy i Bassegoda i, alhora, lliurar els premis que "Persona i Democràcia - Joaquim Xicoy" vol atorgar anualment per a reconèixer la tasca de polítics, parlamentaris i professionals de la comunicació a favor de la dignitat del servei a la societat des de la política i des dels mitjans de comunicació.
 
La trobada, que va comptar amb la col·laboració del Col·legi d'Advocats, va aplegar nombroses personalitats del mon polític, institucional, social, universitari i eclesial de Catalunya, que van omplir la magnífica sala d'actes del Col·legi.
 
L'esdeveniment va començar amb la lectura de l'acta del jurat dels premis a càrrec de Mariona Xicoy, filla de Joaquim Xicoy i secretària de "Persona i Democràcia", donant, tot seguit, pas a la presentació, per part de Jordi Sales, president de la nostra entitat, dels objectius de "Persona i Democràcia" i a l'exposició del sentit dels premis atorgats.
 
El Jurat va estar composat per les següents persones:
 
  • Jordi Sales i Coderch, titular de Filosofia teorètica i pràctica de la Universitat de Barcelona i rector de la Universitat Catalana d'Estiu. President de "Persona i Democràcia-Joaquim Xicoy".

  • Enric Puig i Jofra, secretari general de l'Escola Cristiana de Catalunya.

  • Jordi Castillo i Jansà, editor.

  • Joaquim Boixareu, empresari, ex president de la Fundació FEMCAT.

  • Manuel Milian Mestre, escriptor, periodista i ex diputat.

  • Rita Xicoy i Cruells, cap d'estudis d'institució educativa.
 
El Premi "Persona i Democràcia", atorgat a la tasca política exemplar caracteritzada per valors humanístics i democràtics, i potenciadora de la participació de les persones i de les entitats en la vida comunitària, va ser concedit a Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, per la seva actitud lúcida envers el fet diferencial català, la consideració dels territoris i dels drets històrics i el seu posicionament sobre el pacte constitucional sorgit de la transició política.
 
El Premi "Joaquim Xicoy", a la tasca parlamentària distingida pel capteniment constructiu, integrador i al servei general de Catalunya, va correspondre ex aequo a les diputades al Parlament de Catalunya Irene Rigau i Meritxell Ruiz per haver impulsat i contribuït, de manera decisiva, a la realització de l'anomenat Pacte per l'Educació plasmat en la nova Llei d'Educació de Catalunya.
 
Finalment, el Premi "Carles Cardó" a la producció periodística que hagi contribuït a la potenciació dels valors humanístics i de la qualitat democràtica, va ser atorgat al periodista Joan Corbera, director de l'agència de notícies EUROPA PRESS en consideració a la tasca que el seu mitjà ha dut a terme en l'àmbit de la normalització de la producció de continguts i notícies en català i del manteniment de la xarxa de l'agència arreu del país. Aquesta activitat ha estat presidida, tanmateix, per un notable rigor professional i un tarannà humanístic en els criteris empresarials.
 
La cloenda del Memorial la va fer el molt honorable senyor Jordi Pujol, ex President de la Generalitat de Catalunya, qui va presidir l'acte.
 
La condició de Joaquim Xicoy com a jurista, ex-membre de la Junta de Govern del Col·legi i ex-conseller de Justícia de la Generalitat va ser objecte de referència als diversos parlaments de la nit.
 
La trobada va acabar amb la interpretació del "Cant de la senyera", a càrrec del tenor Jordi Cortada, seguida d'un animat refrigeri ofert al pati de les columnes del Col·legi d'Advocats.
 
 
Discurs de Jordi Sales i Coderch-President de Persona i Democràcia
 
 
Veure II edició MEMORIAL JOAQUIM XICOY 2010
 
 
© Persona i Democràcia