MEMORIAL JOAQUIM XICOY 2012
 
 

El proppassat dia 14 de desembre de 2012 la fundació “Persona i Democràcia” va celebrar la IV edició del Memorial Joaquim Xicoy a l’auditori de l’IDEC-Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. L’acte es un reconeixement a la tasca de polítics i professionals de la comunicació a favor de la dignitat del servei a la societat des de la política i des dels mitjans de comunicació, i aquest any els guardonats foren la Sra. Carme Borbonés, l’Hble. Sr. Josep Lluis Cleries i el Sr. Daniel Arasa.

Jordi Miró, Vicepresident de “Persona i Democràcia” donà la benvinguda als assistents i seguidament la secretària de l’entitat i filla de Joaquim Xicoy, Marioa Xicoy, llegí l’acta del jurat dels premis que en aquesta edició fou constituït pel Sr. Jordi Sales i Coderch, president de l’associació, el Mossèn Jordi Farré i Muro, el Sr. Joan Corbera, el Sr. Josep de Nadal, el Sr. Manuel Milián Mestre i la Sra. Anna Xicoy i Cruells.

A continuació, es va fer entrega del Premi “Persona i Democràcia” a la tasca exemplar caracteritzada per valors humanístics i democràtics el qual aquest any va pertànyer a Carme Borbonès. En el seu discurs d’agraïment, la guardonada manifestà la gran responsabilitat que suposa per ella rebre aquest reconeixement als seus valors que promouen la persona com a centre social, i establí la política i la democràcia com exercici de la organització i servei a les persones. També va fer una crida contra l’individualisme cada vegada més present dins la societat.

El Premi Carles Cardó a la producció periodística potenciadora dels valors humanístics i de la qualitat democràtica va ser entregat a Daniel Arasa. El periodista va recordar dues frases de Joaquim Xicoy, amb qui tenia una gran relació: “el dret es per les persones i no les persones pel dret” i “la pau es conseqüència de la justícia”. Parafrasejant a Carles Cardó i fent referència a les paraules de benvinguda de Jordi Miró, es va mostrar afí amb crear ponts i camins i no enfrontaments. Va concloure reivindicant el periodisme d’informació i no el de creació de continguts.

El guardonat del Premi Joaquim Xicoy a la dedicació política al servei general de Catalunya, fou l’Honorable Conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries que comentà la sorpresa de ser premiat per fer la seva feina. Les seves paraules van fer referència a la seva tasca al servei a les persones prioritzant les famílies més vulnerables, a la solidaritat tant necessària entre les persones i a la impossibilitat de perdre l’Estat de Benestar aconseguit entre tots. Finalment, reconegué la gran aportació de “Persona i Democràcia” a la societat i a la política amb les següents paraules: “ Les persones son l’objecte de les polítiques, i aquestes no tenen sentit si no serveixen a les persones” . Les polítiques socials no han de consistir únicament en prestacions sinó que han de fer que les persones trobin el seu paper en la societat. I això solament s'aconsegueix posant en valor les seves capacitats. Davant un auditori entre els quals es trobaven nombrosos representants d'organitzacions de discapacitats, va insistir que era hora de deixar de parlar de discapacitats per promoure les capacitats personals i l'autonomia individual que és l'única cosa que garanteix la igualtat d'oportunitats.

L’acte va concloure, com anys enrere, amb el Cant de la Senyera interpretat per tots els assistents que seguidament van poder donar l’enhorabona als premiats prenent un breu refrigeri ofert per “Persona i Democràcia”.

 
 
 
 
Bases Premis Persona i Democracia
 
Veure I edició MEMORIAL JOAQUIM XICOY 2009
 
Veure II edició MEMORIAL JOAQUIM XICOY 2010
 
Veure III edició MEMORIAL JOAQUIM XICOY 2011
 
 
 
© Persona i Democràcia