FESTIVITAT SANT TOMÀS MORO
 
 
Celebració de la festivitat de Sant Tomàs Moro - JUNY 2012
 
El proppassat dia 14 de juny de 2012, i com es habitual, el Sr. Cardenal Arquebisbe Metropolità de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, en col·laboració amb Persona i Democràcia, va convidar a diferents personalitats polítiques, així com a representats de diverses i destacades Instituciones de caire públic i privat, a celebrar la festivitat de Sant Tomàs Moro amb una missa.
 
L'acte, presidit per Felip Puig, Conseller d'interior, va ser rebut amb una gran acollida per part dels convidats, ja que va congregar al voltant d'unes 100 persones que van voler compartir la data amb el Sr. Cardenal i els seus companys polítics. Entre les autoritats polítiques assistents, el Secretari de Govern, Germà Gordó; el Portaveu del Grup parlamentari de CIU, Jordi Turull; el Secretari General de CDC, Oriol Pujol i el secretari general de cultura, Xavier Solà.
 
Durant la missa, Monsenyor Martínez Sistach, prenent consciencia de la gran incidència que comporta el seu treball a la societat, va reflexionar sobre la importància dels valors cristians i humans en el desenvolupament de la tasca política i de govern, i seguidament, al finalitzar la celebració religiosa, la fundació Persona i Democràcia va convidar a tots els assistents a un petit refrigeri.
 
__________________________________________________________________________________________________
 
Celebració de la festivitat de Sant Tomàs Moro – JUNY 2011
 
Persona i Democràcia va reunir, una vegada més, al voltant de dues-centes persones a la Basílica de la Mare de Déu de La Mercè, en una missa organitzada conjuntament amb l’Arxidiòcesi de Barcelona i celebrada pel Cardenal Arquebisbe Metropolità de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach amb motiu de la celebració de la festivitat de Sant Tomás Moro, patró dels polítics i governants.
 
L’acte va ser presidit per l’Excelentíssim Sr. Jorge Fernández Díaz, vicepresident tercer del Congreso de los diputados i van destacar les presències de l'Honorable Sr. F. Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació, Germà Gordó, Secretari del Govern així com nombroses autoritats representants de tots els departaments de la Generalitat, Parlament de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i membres de diferents partits politics juntament amb diverses personalitats de importants entitats ciutadanes , institucions privades i germandats religioses.
 
Monsenyor Martínez Sistach va destacar la importància de la política i la seva necessitat per tal d’aconseguir el bé comú de la societat i dels polítics amb el seu servei quan imiten les actituds i virtuts del Sant patró, que va servir fidelment al bé del seu país servant sempre les exigències de l’amor, la veritat i la justícia.
 
L’arquebisbe de Barcelona va al.ludir a la greu crisi econòmica mundial i a la situació del nostre país durant els darrers dies legitimant el clam dels manifestants, de milions d’aturats per poder treballar, de milers de persones que acudeixen a Cáritas per poder subsistir; i va cridar a la conscienciació dels polítics per que donessin signes explícits de la seva preocupació davant aquesta situació amb una actitud d’unitat de país, d’unitat d’Estat.
 
En acabar l’acte es va servir un petit refrigeri als convidats que varen tenir ocasió d’intercanviar salutacions i compartir diversos punts de vista.
 
__________________________________________________________________________________________________
 
Celebració de la festivitat de Sant Tomàs Moro en el desè aniversari de la seva proclamació com a patró dels polítics i els governants. - 2010
 
“Persona i Democràcia – Joaquim Xicoy” va promoure, el 15 de juny, la celebració de la festivitat de Sant Tomàs Moro 2010 amb dos actes que van gaudir d’una notable participació: A les vuit del vespre va tenir lloc, a la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, una missa, presidida pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona, monsenyor Lluís Martínez Sistach, a la qual varen assistir parlamentaris, electes municipals de diversos partits, representants d’entitats socials i persones interessades pels afers públics. Seguidament, es va oferir una recepció als assistents que va comptar amb la nodrida i animada participació de representants dels partits polítics i de dirigents d’entitats ciutadanes que promouen la participació i el debat polític.
 
S’ha volgut impulsar aquesta iniciativa en un moment d’especial situació de necessitat de referents de actitud coherent i vocació de servei i també de visualització de la grandesa de la dedicació a la política i la resposta a treballar pel bé comú.
 
La convocatòria va aplegar persones sense distinció de adscripció política i de partit, i vol esdevenir, a partir d’ara, un punt de trobada de ciutadans que subscriuen els principis humanístics, els valors de servei a la comunitat des de la generositat, la llibertat i la lleialtat a les institucions i al país.
 
El cardenal Martínez Sistach, per la seva part, va destacar a la seva homilia les especials virtuts i la coherència de la vida de Sant Tomàs Moro (Sir Thomas Moore) com a exemple de polític honest i de cristià compromès i va destacar que “avui constitueix un bon servei a la societat el revaloritzar la política com a activitat noble i necessària per al bé comú de la societat de la qual tots en formem part. Aquí hi teniu un paper molt important els mateixos polítics, tots els qui us dediqueu com a vocació a aquesta necessària activitat social. I els polítics cristians troben en la seva fe, en la celebració de la fe i en la doctrina social de l’Església, un ajut inestimable per poder realitzar el seu compromís polític com un exercici de l’amor als germans, especialment als més pobres i necessitats” (veure homilia)
 
__________________________________________________________________________________________________
 
Tomàs Moro (Thomas More) va viure una extraordinària carrera política en el seu País, culminant una brillant carrera a l’Administració Pública.
 
Nascut a Londres el 1478 en el si d'una respectable família, va entrar des de jove al servei del Arquebisbe de Canterbury Joan Morton, Canceller del Regne. Va prosseguir després els estudis de lleis a Oxford i Londres, interessant també per amplis sectors de la cultura, de la teologia i de la literatura clàssica. Va mantenir relacions d’intercanvi i amistat amb importants protagonistes de la cultura renaixentista, entre ells Erasme de Rotterdam.
 
Va ser membre del Parlament anglès dels del 1504. Elegit jutge i subprefecte a la ciutat de Londres, va esdevenir membre del Consell Privat del Rei Enric VII i Speaker (president) de la Cambra dels Comuns.
 
Les seves habilitats diplomàtiques i polítiques i la amistat personal amb Enric VIII, successor d’Enric VII, el van portar a representar al Regne Unit davant diferents corts europees i, finalment, va assolir, el 1529, el càrrec de Lord Canceller del regne, en un moment de profunda crisi política i econòmica del país.
 
L’any 1532, a causa de la seva discrepància amb la política del rei, motivada per la ambició i interessos personals del monarca, va optar per dimitir i retirar-se de la vida pública. Enric VIII , desprès d’aplicar-li un fortíssim assetjament psicològic a la Torre de Londres, davant la negativa de More de reconèixer-lo com a cap de l’església a Anglaterra, el va condemnar primer a cadena perpètua i, posteriorment a mort.
 
Thomas More va ser decapitat a Londres el 6 de juliol de 1535.
 
Va ser beatificat juntament amb altres 53 màrtirs (entre ells John Fisher) pel papa Lleó XIII el 1886, i finalment proclamat sant per l'Església Catòlica el 19 de maig de 1935 (juntament amb el mateix John Fisher), pel Papa Pius XI. Joan Pau II el va proclamar patró dels polítics i dels governants el 31 d’octubre de l’any 2000, en resposta a la petició que l’any 1985 li va presentar el President de la República italiana, Francesco Cossiga, qui va recollir centenars de signatures de caps d’Estat i de Govern, parlamentaris i polítics. L’església Anglicana celebra la seva festivitat el 6 de juliol.
 
De les seves virtuts, en destaquen la seva integritat moral, austeritat, l’agudesa del seu enginy, el seu caràcter alegre i la seva erudició extraordinària.
 
 
Homilia del Cardenal Martínez Sistach
 
GALERIA D'IMATGES
 
2011
 
2010
 
SIR THOMAS MORE: BREU SEMBLANÇA D'UN PRIMER MINISTRE DEL SEGLE XVI. AUTOR: Josep Maria Huget
 
 
Links relacionats
http://www.arqbcn.org/node/695
http://www.e-cristians.net/cream/?page=18&idioma=es&post=7637
http://www.forumlibertas.com/frontend/forumlibertas/noticia.php?id_noticia=17275&id_seccion=10


© Persona i Democràcia